Utrustning

Kunskap och bra rutiner är varje ryttares bästa utrustning, men när olyckan är framme kan rätt utrustning göra stor skillnad. Stallarbetet är ofta smutsigt och slitigt, och det finns risk för olyckor. Därför gäller det att ha kläder och skor som är både praktiska och säkra.

Ryttarens utrustning

Ridhjälm

Oavsett om du rider eller kör, är ridhjälmen en obligatorisk del av utrustningen. Ridhjälmen ska sitta bra, vara lagom stor, bekväm och CE-märkt. Använd alltid hakbandet och ha det så pass spänt att ridhjälmen sitter ordentligt och inte riskerar att åka av om du ramlar. En viktig grundregel är att du ska byta ut ridhjälmen om den har fått en ordentlig smäll, eftersom det kan ha uppstått skador på hjälmen som inte syns.

Rätt skor

Att ha rätt skor på sig är lika viktigt som att använda hjälm. För både bekvämligheten och säkerheten ska du använda ridstövlar eller ridskor med klack. Ridstövlar ger bäst skydd för både fötter och ben. Skon ska ha klack för att hindra att foten glider framåt i stigbygeln och därmed riskerar att fastna. Stövlar och skor ska ha en tunnare och normalt räfflad sula. Om du har grova ridskor eller stövlar med alltför breda och grova sulor är det risk att de fastnar i stigbygeln och utgör en säkerhetsrisk.

Övrig klädsel

Undvik halsdukar och annat som kan fastna eller skada dig, till exempel piercingsmycken, örhängen och ringar. Ha helst tröja och/eller jacka utan luva.

Tänk på att långt hår kan fastna, och därför bör du sätta upp det, samla ihop det i en hästsvans eller liknande. 

Skyddsväst

En skyddsväst kan förhindra allvarliga skador i bålen och är obligatorisk vid tävling, bland annat när du rider terrängmomentet eller hoppar ponny eller stor häst fram till dess att du fyllt 18 år. En grundregel när du väljer skyddsväst är att den ska vara CE-märkt. För skyddsvästar finns olika graderingar beroende på hur krävande ridning du ägnar dig åt och hur mycket de skyddar. Be om hjälp i ridsportbutiken.

Handskar

Rekommendationen är handskar på, oavsett om du sitter till häst eller hanterar den från marken. Handskar ger ett fastare grepp och skyddar händerna om hästen skulle rycka till. Det kan vara väl värt att investera i ett par riktiga ridhandskar som är tillräckligt vida över handryggen och som är tillverkade i skinn eller med skinnförstärkning vilket förhindrar att tyglarna glider ur händerna.

Tänk på allergiker! Använd inte samma kläder på stallet som i förskolan/skolan!